/Files/Images/Skjeggkre1.jpeg

Skjeggkre - hvordan holde bestanden nede

Har du fått skjeggkre i boligen er det noen ting du kan gjøre for å hindre dem i å trives. Se råd og tips fra en av Norges fremste innen skjeggkre, skadesjef Kenneth Ervik i Nokas Skadedyrkontroll.

Foreløpig finnes det ingen kjent måte å bli helt kvitt skjeggkre

Foreløpig finnes det ingen kjent måte å bli helt kvitt skjeggkre. Men det er mulig å holde bestanden nede på et akseptabelt nivå, forteller skadedyrekspert Kenneth Ervik i Nokas skadedyrkontroll. Den gode nyheten er at metodene er uten bruk av gift. Den dårlige er at enkelte av tiltakene vil være nokså krevende. For eksempel det som handler om å identifisere og fjerne fuktkilder.  


 

Egg og nymfer trenger fukt 
- Selv om skjeggkre kan trives godt i tørre omgivelser, - i motsetning til sølvkre, som vil ha det fuktig - viser forskning at skjeggkre trenger fuktkilder for å formere seg. Nymfene har ikke utviklet skjell. De har bar hud og er derfor langt mer utsatt for tørre forhold enn voksne skjeggkre, forklarer Ervik. De ideelle arnestedene til skjeggkre er i mørke, fuktige og stabile områder i en bolig. Ved å identifisere og fjerne fuktkilder vil du gjøre det vanskeligere og mindre attraktivt for skjeggkreene å stifte familie, og formeringen vil få en brems.


Trives på soverom
- Det vi ofte ser er at skjeggkre er aktive på soverom om natten. Det er logisk, fordi vi alle produserer fukt til luften når vi sover, ca. en halv liter væske per person i løpet av natten. Så sant du ikke får ventilert ut denne ekstra fuktigheten, ved hjelp av et balansert ventilasjonsanlegg eller god utlufting gjennom vinduet, vil skjeggkre ha det riktig så fint, særlig om natten når lyset er av, sier Ervik.

Et annet typisk område hvor skjeggkre finner fukten de trenger for å trives, er på badet og i tilstøtende rom.

- Dusjhjørnet er et kritisk punkt, der det ofte er feil i konstruksjonen – det kan være utett membran eller andre svakheter som gjør at vanndamp kommer gjennom i konstruksjonen.

– Når du dusjer, trenger vann og damp inn i fugene og delvis bak flisene i porene til flislimet. Membranen skal stanse fukten bak flisene, slik at den ikke siver inn i veggen. Med utett membran risikerer du at dusjvannet trenger inn i konstruksjonen og lager gunstige forhold for skjeggkre. Kartlegging og utbedring av slike feil, samt riktig håndtering av luftfuktigheten i rommet, vil gjøre det mindre lett for skjeggkreene å formere seg. Montering av et dusjkabinett kan være god løsning dersom problemet er utett membran, sier Ervik.

 


Tilpasser seg
Skjeggkre er imidlertid ekstremt tilpasningsdyktige småkryp. Eksperimenter viser at dersom skjeggkre på forhånd har hatt fine og fuktige forhold med mye næring, velger de seg dit det er tørt og mørkt, heller enn dit det er lyst og fuktig. Har de derimot hatt mangel på fukt en stund, vil de foretrekke et sted som er lyst og fuktig fremfor det tørre og mørke. Eksperimentet er beskrevet i FoU-rapporten «Skjeggkre» fra Mycoteam, som ble revidert i august i år. Denne tilpasningsdyktigheten gjør bekjempelse svært vanskelig, men bremsing av idelle forhold som beskrevet over vil i det minste kunne hindre bestanden i å vokse og trives.


Temperatur
En annen ting man bør se på, er temperaturen i boligen.

- Vi vet at insektet sjelden trives under 16 grader. Da stopper utviklingsprosessen og alt går mye senere. Derfor bør man spørre seg: Er det mulig å ha det kjølig i enkelte deler av boligen? Må du ha 22 grader i boden, eller kan du ha 15? spør Ervik. Han trekker frem borettslag og sameier med boder i underetasjen som typiske eksempler.

- Dersom man har skjeggkre i slike områder vil det være effektivt å få ned temperaturen, helst til 15 grader, sier Ervik.

Dette dreper ikke skjeggkreene, men aktiviteten bremses betraktelig. Forskning tyder også på at under 16 grader klarer ikke skjeggkreene å formere seg. De minste nymfene dør etter noen uker med temperaturer under 10 grader. Nymfer ser ut til å foretrekke enda noe høyere temperatur enn normal romtemperatur for å vokse og trives.


Mat
Skjeggkre er nokså unike fordi de er så altetende. De kan leve lenge på karbohydrater som de finner i cellulose, kornprodukter, sukker, med mer. Men det de er mest glad i – og trenger for å vokse – er proteiner. Derfor gjelder det å være ekstra påpasselig med oppbevaringen av mat i en bolig med skjeggkre: All mat bør oppbevares i tette beholdere. Også hundemat og kattemat, som mange glemmer og har stående i åpne poser.

- Men proteiner finnes også i for eksempel døde hudceller som drysser av oss mennesker hele tiden. Derfor bør man ta en skikkelig julerengjøring. Og helst støvsuge så ofte som mulig, blant annet for å fjerne døde hudceller og matrester fra gulvet, sier Ervik. Ved hyppig støvsuging har man også mulighet til å få fjernet en del skjeggkre, men her gjelder det nok ikke å være altfor optimistisk: Siden skjeggkre normal skyr lyset er de sannsynligvis i skjul når støvsugingen pågår, slik at man ikke får fjernet særlig mange.

Litt nedslående er det at skjeggkre kan klare seg uten næring i over 300 dager. Dersom de får tilgang på cellulose kan de klare seg dobbelt så lenge uten annen næring. Men nymfene dør raskere enn de voksne skjeggkreene uten mattilgang.



Redusere skjulesteder 
Til slutt er det også lurt å eliminere mulige skjulesteder bak lister, under pappesker, i mørke kriker og kroker. Det handler om å tette sprekker og rydde godt: Få ting opp fra gulvet, få vekk gammel papp, hold orden. Jo færre mørke skjulesteder, jo bedre er det for deg som vil holde skjeggkrebestanden lav.  

Inne i bygninger har skjeggkre få naturlige fiender. Men har du edderkopper i huset, vil de faktisk hjelpe deg med å holde skjeggkrebestanden nede: De spiser nemlig slike insekter.

Kilde: Hus & Bolig/Nokas Skadedyrkontroll.

 

 

Limfelle til skjeggkre 2 stk.
30008169
kr 54,00
eks. MVA (kr 43,20)
Insektspray ACO - silisiumdioxid skum
30008199
kr 599,00
eks. MVA (kr 479,20)
Masta-Kill - Universal Insektspray - 500 ml
30008368
kr 329,00
eks. MVA (kr 263,20)
Permetrin POWER Insektspray - Kirk - 500 ml
30008437
kr 179,00
eks. MVA (kr 143,20)
Skjeggkrefelle - RTu Pro 2 stk.
30008466
kr 59,00
eks. MVA (kr 47,20)
Limrull 10 meter - universal
30008511
kr 549,00
eks. MVA (kr 439,20)
Skjeggkre - krypende insekter - limrull 25 meter
30008603
kr 939,00
eks. MVA (kr 751,20)
Skjeggkre lokkemiddel EXTRA - 3 gram
30008607
kr 279,00
eks. MVA (kr 223,20)

Relaterte artikler